Sunday, December 7, 2008

Да се поучим от гърците: ВОЙНА

Фотото е от тук.
От години в Гърция се води война между Държавата и леви анархистки групи. И в България е известен случаят през ноември 1973 в Политехниката в Атина, когато студенти я окупират и излъчват пиратски радио-станции срещу управляващата военна хунта. Тогава над 20 души са убити от правителството при танково нападение на университета. След този случай тръгват всенародни протести и това довежда до край на военния режим в Гърция. Епицентърът на анти-авторитарните движения в Атина е кварталът Екзархия.

Екзархия е известна като пространство на ляво-радикални интелектуалци, артисти и анархисти и като такова, винаги е било трън в окото на Властта. Там постоянно се правят големи протести, като последния беше срещу комодифицирането на образованието. Той събра над 4000 души.
Такива графити са традиционни за градското пространство в Екзархия.

От снощи фокусът на информационните агенции отново е Екзархия, където полицай уби 15-годишния Александрос Григоропулос.

От Фокус:

"Атина. Безредици избухнаха в Атина след като полицаи убиха младеж в атинския район Екзархия. Според наличните сведения 15-годишният младеж искал да хвърли димна бомба срещу автомобилна полицейски патрул. Екзархия е районът, където често стават сблъсъци между полицията и левичарски групи.
След инцидента министърът на вътрешните работи Прокопис Павлопулос подаде остава, но премиерът Костас Караманлис не я прие.
Това е най-сериозният инцидент в Гърция от години.
Според съобщение на полицията младежът бил прострелян при нападение на група младежи анархисти срещу полицейски патрул. Двама полицаи излезли от колата, за да се опитат да въдворят ред и по обясненията им били нападнати, в отговор на което произвели изстрели. Единият полицай стрелял три пъти и единият изстрел ранил фатално младежта.
Двамата полицаи, както и началникът на полицейския участък в района са отстранени от работа до приключване на разследването на инцидента.
След смъртта на момчето имаше бунтове в Атина, Солун, Комотини, Янина, на остров Крит. Стотици младежи излезли на улицата и хвърляли запалителни бомби, камъни и други предмети срещу полицаите, които отвърнали със сълзотворен газ. Участниците в безредиците подпалили и разбили фасади на банкови клонове. По данни на противопожарната служба при първоначален оглед е установено, че над 20 магазина, няколко банкови клонове и много коли са били подпалени в Атина."

От anarchist academics мейлинг листа обаче дойде малко по-различна свидетелска информация:

"Снощи в 21:30, в центъра на Атина малка група анархисти се спречка със полицейски патрул. Нямаше нападение с бензинови бомби. Според свидетели (мястото е пълно с много хора поради множеството барове наоколо) един от полицаите излязъл от колата, стрелял хладнокръвно в сърцето на 15 годишния анархист. След това двамата полицаи изоставили тялото и си тръгнали. 2 часа по късно се надигна вълна от размирици в 10-15 града из Гърция. Демонтрантите атакуваха полицейски управления, изгориха патрулни коли, банки и корпоративни офиси."

Кафене.нет съобщава, че "Междувременно, официалната версия на полицията и на очевидци на инцидента, описващи какво се е случило в различни Интернет сайтове, не съвпадат.

Според полицията, двама нейни служители са били нападнати от около 30 маскирани младежи. След като видели, че младежите имат намерение да хвърлят бутилка с коктейл Молотов по патрула, единият от полицаите е хвърлил шумова граната, а вторият е стрелял три пъти във въздуха, но след рикошет единият от куршумите е ранил смъртоносно момчето в коремната област.

Според очевидците – младежите не са нападнали патрулката на полицията, а полицаят е стрелял директно към тълпата.

В резултат на инцидента десетки банки, магазини и полицейски участъци в Атина бяха подпалени. До неотдавна бушуваше голям пожар в района на атинската Политехника, но пожарникарите не успяха да стигнат до мястото.

Пожарната в Атина е била повикана да изгаси пожари в най-малко 16 банки, 20 магазина и 12 коли. Имало е големи пожари и на централни атински улици и булеварди и в полицейски участък в центъра на гръцката столица.

В град Патра на полуостров Пелопонес пожарната е гасила огньове в сградата на полицията, на паркинг на полицията, както и в различни клонове на Гръцката национална банка.

В Солун пожарната е гасила пожари в 3 банки, една кола и десетки контейнери за боклук.

На остров Крит, в столицата Ираклион младежи са подпалили 3 банки. В град Ханя са били хвърлени коктейли Молотов по сградата на областната управа. Има щети и в различни клонове на банки и офиси на фирми.

В северния гръцки град Йоанина има щети в централата на полицията. За днес са насрочени редица нови протести в цяла Гърция."


Информацията в много репортажи е противоречива. Според един анархистите са метнали молотовци по полицаите, според други - камъни, според трети не са мятали нищо. Това в крайна сметка има малко значение, защото в този квартал полицаите постоянно са атакувани от леви радикали, и последните от полицаите, които по разкази на познати, ходят в Екзархия да демонстрират авторитет, правейки безсмислени акции. Каквото и да е довело до сблъсък с патрулката не омаловажава факта, че убийството е многократно по-жестоко действие от камък, или дори молотов коктейл.

Ето едно новинарско клипче от протестите из центъра на Атина. На страницата на BBC също има видео и снимки. Прави ми впечатление, че почти винаги видео репортажи от протести са снимани от страната на полицията. Така се вижда как протестиращите нападат, а полицаите едва ли не само се пазят, а не стрелят (както правят, но не се вижда, защото са в гръб). Представянето на една новина е също толкова важно и формиращо мнение, колкото и самата новина.
И докато гърците се борят за свобода и човешки права, българите само се оплакваме колко е ужасно правителството, без да правим нищо по въпроса, и на всичкото отгоре омаловажаваме действията на гръцките активисти. Има потресаващи коментари във форума на news.bg като

"Идва [политическото напрежение] от това, че са цигани. Т.е. като южна нация имат по- гореща кръв, да го кажа по- кулутрно"

Не мисля да се нервирам, четейки и пействайки тук идиотски мнения, които, надявам се, едва ли са представителни за обществото ни като цяло.

Ето един линк с репортажи на очевидци. В Индимедия също излязоха репортажи.

No comments:

Post a Comment