Monday, December 1, 2008

химери

Напоследък съм на вълна мистификации. Ето още един пример за прикриване на реалните отношения на производство, този път чрез директно премахване на хората, които произвеждат, в едно довеждане до крайност на идеологията на откъсването на стоките от социалните отношения на производство. Казано на по-прост език, колите на снимката са представени все едно са се произвели сами, като единственото човешко присъствие е на "интелектуалеца-мениджър" който мисли и "оптимизира" производството, за да "отговори на нуждите на клиентите." Колкото да им се иска на технократите да се отърват от всякакъв човешки елемент, голяма част от капиталистическото производство все още се извършва от живи хора.

Това с нуждите на клиентите също е голяма измислица, особено в ерата на JIT производство. JIT означава just in time (точно навреме) и цели да минимизира разходи за склад, поддръжка и т.н. На практика, много производители в условия на рецесия (и не само) произвеждат точно колкото има нужда и така една позната трябваше да чака няколко месеца за определена кола да се съберат още някакви хора за същата кола, за да им я направят. Такива на пръв поглед аномалии всъщност изобщо не са патологични, и то не само за икономика в рецесия; просто тази криза оголи цялата мистифицираща неолиберална химера за "консуматорите - центъра на икономиката" до това, което е: идеологически конструкт, който прикрива факта, че глобалната икономика не е задвижвана толкова от целокупния консумеризъм на населението на земята, а от консумеризма на компаниите. Това стана болезнено ясно от финансовите инжекции, наливани в компаниите, а не в консуматорите, от една страна, и от масовите съкращения, евфемизирани с думата "оптимизация," от друга. С други думи, ако консуматорите бяха основния "двигател" на икономиката дали щяха да ги уволянат и така да намаляват покупателната им способност?!

1 comment:

  1. Я имел удовольствие тесно сотрудничать с Бенджамином Ли в течение нескольких лет в качестве деловых партнеров. За время, что Бен служил в качестве ипотечного представителя для моего дома и моего финансирование бизнеса, и он помог мне закрытия кредитов, которые действительно помогли мне в моем бизнесе сегодня, мы были последовательно намного выше целей, и это может быть только связанно с Беном тяжелой работы . Я ценю вашу усердную работу, а также большое спасибо вашей команде за помощь в получении кредита для развития моего бизнеса. Если вы ищете ссуду в таком виде, пожалуйста, свяжитесь с г-ном Беном по адресу 247officedept@gmail.com или поговорите с ним по WhatsApp +1 --- 989-394-3740. Г-н Бен - честный кредитный специалист, работающий с огромным количеством инвесторов, готовых профинансировать любой проект. К счастью, со временем наши отношения переросли в работу, и я все еще рад называть его надежным другом.

    ReplyDelete